Om Svenska Till Spanska

Mitt namn är Rickard och är spansklärare sedan 8 år tillbaka. Förutom spanska undervisar jag även i olika IT-ämnen på gymnasiet. Mitt intresse av att använda IT tillsammans med spanskundervidning gav mig idén att skapa en hemsida som kan underlätta, öka intresset för och kanske snabba på spanskinlärningen. Svenska till spanska är i ett startskede men kan redan idag erbjuda elever, lärare och andra spanskintresserade möjligheten att göra det lite mer spännande.

"Målet är att bli Sveriges främsta och mest rekommenderade sajt för spanska"

För en lärare är det idag enligt min mening en omöjlighet att bortse från de nya "verktyg" och den IT-miljö eleverna brukar och lever i.

Reklam
Svenska-spanska.se innehåller reklam, sk googlereklam, den syftar i första hand förse Spanien och spanskintresserade med tips på sajter,kurser och resor som kan vara intressanta.

Varför lära sig spanska?

Det finns många och olika anledningar till att lära sig spanska. Mer än 380 miljoner människor världen över har spanska som modersmål. Det finns också circa 100 miljoner människor som har spanska som andra språk. Spanska är, med hänsyn taget till dess användare, det tredje största språket i världen. Trots att språket talas på många olika ställen finns det fortfarande enhetlighet vad gäller språkets kulturella nivå, vilket gör det möjligt för folk från båda sidorna av Atlanten att förstå varandra utan problem. Genom att tala spanska kan du få större möjligheter på arbetsmarknaden och samtidigt öka chanserna för ditt företag att växa internationellt. Men det finns även många andra anledningar till att lära sig spanska. Ett exempel är den spanska och latinamerikanska kulturens bidrag till arkitektur, litteratur och konst. Spanska är ett internationellt språk: det är officiellt i 21 av världens länder. De senaste tio åren har efterfrågan på spanskkurser fördubblats. Spanska är ett växande språk: antalet användare har ökat ända sedan den amerikanska kolonialiseringen, men den största tillväxten har ägt rum under 1900-talet.

Komma igång med spanskan

När man väl bestämt sig för att studera spanska, ung som gammal finns idag en uppsjö av alternativ. Du kan lära dig spanska genom att anmäla dig till någon språkkurs i spanska på t ex ABF eller Folkuniversitet, även på högskolor/universitet erbjuds kurser i spanska. På en skola eller centra handleds du precis som i skolan, en utbildare ger lektioner/läxförhör. På www.studera.nu kan man se vad de olika skolorna erbjuder för spanskakurser. En annan möjlighet är att lära sig på egen hand. För att man skall lyckas på egen hand behöver man vara oerhört motiverad och sugen. Här har man ingen som säger till en. Väljer man att lära sig privat bör man ställa sig frågan om man är villig ge sig på en inlärning med ny teknik eller inte. Då menar jag att välja antingen ett IT-baserat lärande eller ett traditionellt arbetssätt(bok,penna). Bra Litteratur kan man hitta på www.liber.se. De erbjuder även webbpaket till sina böcker, det kostar dock en slant men det kan det vara värt. Ett måste är enligt mig är att ha en bra ordbok/lexikon till hands, oavsett om du väljer online-material eller bokform. Jag rekomenderar Norstedts spanska ord, finns både i bok och on-line, läs mer bland mina tips.

På Internet finns idag flertalet bra sajter som lär ut spanska, vissa bra och somliga inte så bra. Flera bra sajter kostar pengar att få utnyttja, andra inte. Det finns dock bra sajter och program som är helt gratis att använda. Som sagt, det gäller bara att hitta dem välja de sajter eller program som passar dig. I ett kapitel längre ned kommmer jag tipsa om bra sajter och program som kan hjälpa dig komma igång.

Studera spanska utomlands

Att välja att studera och lära sig spanska i Spanien är ett populärt sätt, fördelen är att man får en helt annan upplevelse, man får leva och andas som en spanjor/ska. Du får en inblick i det spanska systemet och får med dig interkultur, vilket är svårt att få på annat sätt.

Om man vill läsa spanska i tex Spanien finns det många sätt, du kan göra det via en skola om du fortfarande studerar, i vissa utbildningar kan du ansöka om att få studera utomlands, i ett sk utbytesprogram. Många högskolor och universitet har samarbeten och skickar elever mellan sig. Erasmus är ett exempel på sådant utbytesprogram. Du kan anmäla dig till en språkresa och betala själv hela beloppet, resa, kursavgift och uppehälle. Du kan dock få din resa godkänd av CSN så att du blir beviljad lån för detta. CSN har dock vissa krav på skola och reslängd,läs mer på deras hemsida studera utomlands.

Jag har under min tid som praktiserande spansktalare gjort mina resor till Spanien i olika former. Jag inledde min spanskakarriär efter många år som truckförare på ett lager genom att åka till Spanien för att lära mig spanska. Jag läste på ABC College i Barcelona. Direkt efter min hemkomst kände jag att jag inte ville ge upp min "nya" kunskap.

Mitt mål nu var att avancera upp och läsa spanska på högskolan, men innan jag kunde det var jag tvungen att komplettera upp mitt gymnasiebetyg med spanska A och B med MVG, så klart! Därefter kunde jag sedan påbörja min högskoletid, under den perioden hann jag med att gå en intensivkurs på Estudio Sampere i huvudstaden Madrid, resten är historia. Mer om språkresor och förmedlare kan du läsa om i mina tips.

Jag har under senare åren som lärare även blivit delaktig i flera spännande projekt med Spanien i fokus. Jag har vid två tillfällen åkt med mina elever till Barcelona, Spanien. jag var i Sevilla i våras och letade samarbetspartners till mina nu aktiva eTwinning-projekt. Är du lärare kan du själv gå med i detta. För att få mer information, sök på eTwinning eller gå in på eTwinning eller Internationella Programkontoret.

Under påsklovet 2011 kommer jag åka till Alicante för att under 7 dagar bo hos värdfamilj och 4 skoldagar få lite intensivkurs i spanska, via språkreseförmedlaren Don Quijote har jag beställt en veckas kurs + boende hos värdfamilj för 210€. Flygresan blev dock lite dyr....

Frågor & svar

- Jag kan inte logga in efter jag skapat ett konto!

Har du fyllt i korrekta uppgifter och fått ett meddelande om att inloggningsuppgifter skickats till din e-postadress skall det fungera. Har du inte fått uppgifterna kan det bero på att meddelandet har lagts som skräppost, kika in din skräppostmapp! Har du fortfarande inte fått det kontaktar du mig på rickard@svenska-spanska.se eller använder kontaktformuläret Kontakta mig.


- Hur raderar jag mitt konto!

Om du inte längre vill vara medlem på Svenska till spanska kontaktar du mig på rickard@svenska-spanska.se eller använder kontaktformuläret Kontakta mig. Ange att du vill radera konto samt ditt namn och e-postadress. Därefter tas ditt konto bort, dina inlagda saker på sajten kommer dock finnas kvar men kommer inte vara kopplade till dig.


- Vissa knappar och funktioner funkar ej!

För att vara säker på allt på Svenska till spanska fungerar behöver man använda en webbläsare som har stöd för css3 och html5. Uppdatera alltid din version av webbläsare när dessa kommer. Äldre versioner av Internet Explorer saknar stöd för flera funktioner, därför rekommenderas alltid Chrome eller Firefox i första hand. Du kan göra ett test hur pass kompatibel din webbläsare här: html5test.com

Använder du en mobil eller läsplatta (iPad eller tablet) fungerar inte vissa funktioner, t ex. spela upp ljudfiler.

x

Kontakta svenska-spanska.se

Har du några frågor eller saknar du något på sajten vill jag gärna att du tipsar mig. Du kan även mejla direkt på rickard@svenska-spanska.se
Namn*
Saknas!
E-post*
Saknas!
Meddelande*
Saknas!
Verifiera ord!
E-post skickas..