Om Svenska Till Spanska

Mitt namn är Rickard och är spansklärare sedan 8 år tillbaka. Förutom spanska undervisar jag även i olika IT-ämnen på gymnasiet. Mitt intresse av att använda IT tillsammans med spanskundervidning gav mig idén att skapa en hemsida som kan underlätta, öka intresset för och kanske snabba på spanskinlärningen. Svenska till spanska är i ett startskede men kan redan idag erbjuda elever, lärare och andra spanskintresserade möjligheten att göra det lite mer spännande.

"Målet är att bli Sveriges främsta och mest rekommenderade sajt för spanska"

För en lärare är det idag enligt min mening en omöjlighet att bortse från de nya "verktyg" och den IT-miljö eleverna brukar och lever i.

Reklam
Svenska-spanska.se innehåller reklam, sk googlereklam, den syftar i första hand förse Spanien och spanskintresserade med tips på sajter,kurser och resor som kan vara intressanta.

Varför lära sig spanska?

Det finns många och olika anledningar till att lära sig spanska. Mer än 380 miljoner människor världen över har spanska som modersmål. Det finns också circa 100 miljoner människor som har spanska som andra språk. Spanska är, med hänsyn taget till dess användare, det tredje största språket i världen. Trots att språket talas på många olika ställen finns det fortfarande enhetlighet vad gäller språkets kulturella nivå, vilket gör det möjligt för folk från båda sidorna av Atlanten att förstå varandra utan problem. Genom att tala spanska kan du få större möjligheter på arbetsmarknaden och samtidigt öka chanserna för ditt företag att växa internationellt. Men det finns även många andra anledningar till att lära sig spanska. Ett exempel är den spanska och latinamerikanska kulturens bidrag till arkitektur, litteratur och konst. Spanska är ett internationellt språk: det är officiellt i 21 av världens länder. De senaste tio åren har efterfrågan på spanskkurser fördubblats. Spanska är ett växande språk: antalet användare har ökat ända sedan den amerikanska kolonialiseringen, men den största tillväxten har ägt rum under 1900-talet.

Komma igång med spanskan

När man väl bestämt sig för att studera spanska, ung som gammal finns idag en uppsjö av alternativ. Du kan lära dig spanska genom att anmäla dig till någon språkkurs i spanska på t ex ABF eller Folkuniversitet, även på högskolor/universitet erbjuds kurser i spanska. På en skola eller centra handleds du precis som i skolan, en utbildare ger lektioner/läxförhör. På www.studera.nu kan man se vad de olika skolorna erbjuder för spanskakurser. En annan möjlighet är att lära sig på egen hand. För att man skall lyckas på egen hand behöver man vara oerhört motiverad och sugen. Här har man ingen som säger till en. Väljer man att lära sig privat bör man ställa sig frågan om man är villig ge sig på en inlärning med ny teknik eller inte. Då menar jag att välja antingen ett IT-baserat lärande eller ett traditionellt arbetssätt(bok,penna). Bra Litteratur kan man hitta på www.liber.se. De erbjuder även webbpaket till sina böcker, det kostar dock en slant men det kan det vara värt. Ett måste är enligt mig är att ha en bra ordbok/lexikon till hands, oavsett om du väljer online-material eller bokform. Jag rekomenderar Norstedts spanska ord, finns både i bok och on-line, läs mer bland mina tips.

På Internet finns idag flertalet bra sajter som lär ut spanska, vissa bra och somliga inte så bra. Flera bra sajter kostar pengar att få utnyttja, andra inte. Det finns dock bra sajter och program som är helt gratis att använda. Som sagt, det gäller bara att hitta dem välja de sajter eller program som passar dig. I ett kapitel längre ned kommmer jag tipsa om bra sajter och program som kan hjälpa dig komma igång.

Studera spanska utomlands

Att välja att studera och lära sig spanska i Spanien är ett populärt sätt, fördelen är att man får en helt annan upplevelse, man får leva och andas som en spanjor/ska. Du får en inblick i det spanska systemet och får med dig interkultur, vilket är svårt att få på annat sätt.

Om man vill läsa spanska i tex Spanien finns det många sätt, du kan göra det via en skola om du fortfarande studerar, i vissa utbildningar kan du ansöka om att få studera utomlands, i ett sk utbytesprogram. Många högskolor och universitet har samarbeten och skickar elever mellan sig. Erasmus är ett exempel på sådant utbytesprogram. Du kan anmäla dig till en språkresa och betala själv hela beloppet, resa, kursavgift och uppehälle. Du kan dock få din resa godkänd av CSN så att du blir beviljad lån för detta. CSN har dock vissa krav på skola och reslängd,läs mer på deras hemsida studera utomlands.

Frågor & svar

Nedan kan du läsa vanliga frågor och svar, om nedanstående svar inte hjälper ber jag dig att kontakta via Till kontakt eller mejla rickardATsvenska-spanska.se (byt ut AT mot @).


Varför kan jag inte skapa ett konto?

Har du fyllt i alla uppgifter korrekt? Har du fyllt i giltig e-postadress bör det fungera, ett mejl med inloggningsuppgifter skickas vid registreringen.

Det kommer inget mejl med inloggningsuppgifter?

Fick du ett meddelande att registrering skett? Öppna e-posthanteraren och kolla inkorgen, har det inte kommit något bör du kika bland skräpposten.

Jag kan inte uppdatera "Mina uppgifter"?

Prova en annan webbläsare, äldre versioner av Internet explorer kan krångla.

Kan jag göra om stegtesten flera gånger?

Ja det kan du, har du blivit godkänd en gång kan du heller inte bli nedgraderad.

Min kurs är borta när jag loggat in?

Ditt konto har troligtvis avaktiverats pga att perioden är slut. Om det inte är så kontaktar du Svenska till spanska.

Pengarna tillbaka vid ånger?

Självklart får du tillbaka pengarna om du ångrat dig, förutsatt att du inte har påbörjat kursen och att du hört av dig senast 2 veckor efter köp. Läs under "Kurser" och ångerrätt för mer info.

Får flera personer använda samma konto?

Nej, varje kursanmälan är personlig och kan inte överlåtas.

Vissa övningar fungerar inte!?

För att vara säker på att allt på Svenska till spanska fungerar behöver man använda en webbläsare som har stöd för css3 och html5 etc. Uppdatera alltid din version av webbläsare när nya versioner kommer. Äldre versioner av Internet Explorer saknar stöd för flera funktioner, därför rekommenderas alltid Chrome eller Firefox i första hand. Du kan göra ett test hur pass kompatibel din webbläsare här: html5test.com

Använder du en mobil eller läsplatta (iPad eller tablet) kan vissa funktioner/övningar inte fungera, t ex. spela upp ljudfiler eller övningar där man skall dra o släppa ord.

Jag kan inte spela upp ljud-filer?

För att spela upp ljudfiler används en funktion som kräver att din webbläsare har stöd för HTML5. Se tidigare fråga för tips på åtgärd. Gör html5-testet och kolla om din webbläsare har stödjer "MP3 support" under kategorin Audio. Om inte, uppdatera din webbläsare.

Var kan man få tag i nytt lösenord?

Har du tappat bort ditt e-postmeddelande kan du alltid begära ett nytt genom "Glömt lösenord?"

Kan jag använda samma konto till PLUS som på svenska till spanska?

Ja det kan du, samma konto gäller på båda sajterna. Skapar du ett konto har du även tillgång till alla aktiviteter på Svenska till spanska

Vad kostar nybörjarkursen i spanska?

Kursen STS 1 kostar idag endast 99 kr inkl. moms

Kan jag enkelt förlänga en spanskkurs som jag redan betalat?

Ja, du kan alltid se när din kurs upphör och du får även ett meddelande när det är dags att förlänga och hur du gör.

Kan jag använda min kurs på min smartphone?

Ja, sajten är även anpassad för att köras mobilt, "smartphone" eller Ipad/tablet. Vi rekomenderar dock att använda en laptop eller stationär dator för bästa upplevelse.

Hur avslutar jag mitt konto?

Du kan avsluta ditt konto genom att skicka ett meddelande via "kontakta oss" eller Du även skicka ett mejl till rickardATsvenska-spanska.se (byt ut AT mot @) ange att du vill asvluta ditt medlemsskap. All information kopplad till dig kommer raderas.

x

Kontakta svenska-spanska.se

Har du några frågor eller saknar du något på sajten vill jag gärna att du tipsar mig. Du kan även mejla direkt på rickard@svenska-spanska.se
Namn* E-post*
Saknas!
Saknas!
Meddelande*
Saknas!
Verifiera ord!
E-post skickas..